Gastronomija Cresa

Uz sva bogatstva otoka Cresa, mora se spomenuti i gastronomske specijalitete.
Pripremu jela oduvijek je karakterizirala izuzetna mašta, jer s malo sastojaka potrebno je uložiti izuzetno puno ljubavi, truda i nadasve kuharske mašte kako bi se jelo učinilo još privlačnijim. Jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima začinjena ovdašnjim aromatičnim biljem i maslinovim uljem, osnovna su značajka otočne kuhinje.
Najpoznatiji creski specijalitet svakako je otočna janjetina, koja svoj izuzetan okus duguje tradicionalnom načinu uzgoja ovaca u slobodnoj ispaši na otočnim pašnjacima, sa slanom i vegetacijski bogatom ispašom. Kao predjelo ne smije se izostaviti domaći ovčji sir s pršutom i maslinama.
Ljubitelji morskih plodova mogu uživati u bogatom izboru svježe ribe, škampa, jastoga i drugih rakova i školjaka pripremljenih na razne načine i začinjenih domaćim maslinovim uljem. Na kraju svakog jela ne smije se izostaviti domaća rakija sa začinskim biljem.
Uz izvorna jela, na jelovnicima otočnih restorana i konoba nude se i jela internacionalne kuhinje.
Posjetite restorane na otoku Cresu i uživajte u domaćim delicijama.

rataurant porta bragadina cres

Porta BragadinaCres

restoran mamalu valun

MamaLuValun

restoran maslina cres

MaslinaCres

pizzeria luna rossa cres

Luna RossaCres

buffet regata cres

RegataCres

Nono FraneCres

restoran riva cres

RivaCres

restoran capitano cres

CapitanoCres

Podijeli stranicu