otok cres, island cres

Otok Cres

Svaki je otok prostor za sebe, toliko poseban i različit da može biti predmet raznovrsnih uživanja. Kada se govori o otocima, najčešće se misli na svu ljepotu i mir koji oni pružaju, na prekrasno more koje ih okružje, borove šume i kamen koji skupa žive.
Otok Cres leži u Kvarnerskom zaljevu, koji je, zajedno s Trščcanskim zaljevom, najdublje u europsko kopno uvučeni dio Mediterana. Otok Cres spada u red naših najvećih, najdužih i najviših otoka.
Cres je najveći otok u zapadnom nizu Kvarnerske skupine otoka. Proteže se gotovo meridijanskim smjerom sjever sjeverozapad - jug jugoistok, uz istočne obale Istre, s kojom ga povezuje trajektna linija Brestova (Istra) - Porozina (Cres). Druga trajektna linija, Valbiska (Krk) – Merag (Cres), povezuje otok istočnom obalom Kvarnera koji je s kopnom povezan mostom. Plovidba objema linijama traje približno 25 minuta i već sama vožnja predstavlja prekrasan doživljaj otoka mediterana.
Dug je 66 km, a u najširem dijelu širok 12 km što ga čini najvećim jadranski otokom površine 405,7 km2. Cres je otok na kojemu još živi duh Mediterana kakav je nekad postojao na svim otocima na Jadranu. Zbog iznimno očuvana prirodnog okoliša i njegove bogate povijesti pruža osjećaj kao da je Cijeli otok jedan veliki park prirode.
Specifičan reljef otoka obrastao je karakterističnom mediteranskom vegetacijom, bogatim aromatičnim, ljekovitim biljem i šarenim cvijećem nasadima maslina te gustim šumama bora i listopadnim šumama hrasta crnike, kestena te brezama na sjeveru otoka. Taj zeleni pokrov otoka prostire se od šumovita i najvišeg sjevernoga dijela otoka do pašnjaka i kamenjara na jugu. Skoro u centralnom dijelu otoka nalazi se slatkovodno jezero Vrana ili Vransko jezero. Najvažniji izvor pitke vode na otoku.
Najsjeverniji dio otoka, poznat po starim šumama, gotovo je nenastanjen. Ovdje su smješteni najviši vrhovi otoka koji se uspinju i do 650 metara iznad morske površine. Dobro označeni putovi omogućavaju samostalno istraživanje tog dijela otoka, gdje možete u miru i tišini meditirati u prirodi, šetati tajnovitim šumskim labirintima te susresti ovce koje slobodno pasu po cijelome otoku ili pokoju kornjaču, zeca ili srnu što će dodatno obogatiti intenzivan doživljaj otočne prirode.
Mjesta koja na otoku možete posjetiti djeluju kao da su se ugnijezdila u svu tu divotu prirode koja čini otok Cres toliko specifičnim i drugačijim od ostalih otoka na Jadranu. Neka od njih su Beli, Cres, Lubenice, Valun, Martinščica i mnoga druga.