otok cres, island cres, beli

Beli

Rimsko naselje Caput Insulae, na mjestu današnjeg sela Beli, razvilo se na temeljima pretpovijesne gradine koja je s obzirom na svoj položaj imala važnu ulogu u kontroli pomorskog puta između otoka Cresa i otoka Krka. Rimsko naselje osnovano je najvjerojatnije kao kolonija veterana, a prema jednom pronađenom natpisu moglo bi se zaključiti da je to bile u vrijeme cara Tiberija. O postojanju važnog rimskog naselja na području današnjeg Belog svjedoči zbirka rimskih epigrafa što ih je u 18. stoljeću sakupio biskup Dinarizio, zatim u nedavnoj prošlosti još vidljivi ostaci zidina što su bili ukomponirani u srednjovjekovna utvrđenja, te otkriveni tragovi hrama i foruma. Na zapadnoj strani mjesta, iznad duboke jaruge, još je i danas u funkciji rimski most iz istoga doba. Preko tog mosta prelazi stara cesta od nekadašnjih gradskih vrata prema jugu. Most je dug 8 metara, širok 4,7 metara i visok 12 metara, a rekonstruiran je zajedno s cestom 1878 godine. Slučajnim raskopavanjem u blizini naselja pronađeni su brojni grobovi iz rimskog doba, od kojih su neki s bogatim prilozima.
Na sjevernome dijelu otoka svakako se ističe Beli, nekadašnji rimski Caput Insulae - glava otoka. To malo, drevno naselje leži na vrhu strme stijene odakle se otvaraju prekrasni vidici. Uz more podno Belog nalazi se maleni zaljev sa šljunčanom plažom i kampom. Beli je pun arhitektonskih bisera koji su nastali u različitim povijesnim razdobljima . Tu ćemo naći ostatke iz rimskoga razdoblja, srednjovjekovne utvrde, gotičke crkvice, zapise na glagoljici i raznovrsne boje i ornamente na pročeljima kuća. U mjestu se nalazi centar posvećen najvećoj prirodnoj znamenitosti otoka - bjeloglavom supu - Centar za posjetitelje Beli s oporavilištem za bjeloglave supove. U njemu je izvrsno predstavljena priča jedne od najvećih ptica koje jedre nebom i čija krila u rasponu mjere 2,8 metara. Bjeloglavi sup pravi je pustolov koji prvih pet godina istražuje svijet, vrati se i smiri na otoku, pronađe partnera i izgradi gnijezdo. Cres je jedno od zadnjih prirodnih mjesta na kojemu se gnijezde ove rijetke i zaštićene ptice.
Mjesto Beli turistički je orijentirano za obiteljski i kamping turizam s lijepom šljunkovitom plažom i dobro zaštićenom lučicom. Također, iskazuje se kao ishodište za dugačke šetnje po prirodi predivnih šumovitih predjela Tramontane.