Lubeničke glazbene večeri

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, najveća otočna turistička tvrtka "Cresanka", započela je s organiziranjem Lubeničkih večeri - koncerata klasične glazbe u župnoj crkvi u Lubenicama. Stručnu pomoć i vodstvo od samog je početka pružao poznati hrvatski violinist Ino Mirković.

Lubenice su same po sebi prekrasne, tajanstvene na neki način. 4000 godina staro kameno naselje ostavlja bez daha svakoga tko ga posjeti. 4000 godina neprekidnog života od brončanog doba do malobrojnih danas preostalih žitelja koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Lubenice zapanjuju od prvog pogleda na njih s pristupne ceste, kad kao fatamorgana izrone pred očima putnika, do tajnovitih kutaka otkrivenih lutanjem po uličicama, voltama i dvorištima. Lubenice su prekrasne, a Lubeničke glazbene večeri ih još obogaćuju.

Nakon "Cresanke", organizaciju Lubeničkih večeri preuzima, po svom osnivanju, Općina Cres, danas Grad Cres. Nekoliko godina pod umjetničkim ravnanjem riječkog dirigenta, skladatelja i zborovođe Dušana Prašelja, a nakon toga umjetničku je palicu ponovno preuzeo prof. dr. Ino Mirković, UNESCO-v umjetnik za mir. Od 2010. godine umjetnička ravnateljica Lubeničkih večeri je proslavljena hrvatska sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, a izvršni ravnatelj Walter Salković. Tijekom ljetnih mjeseci, uvijek petkom, pripremaju koncerte klasične glazbe na kojima nastupaju vrhunski domaći i međunarodni glazbenici.

Svečano otvorenje je na trgu ispred župne crkve i tada nastupaju veći sastavi i orkestri, a često se uprizoruju poznata glazbeno-scenska djela, opere i operete. Program započinje već uhodanom ceremonijom podizanja festivalske zastave s glagoljskim slovom „L“ i himnom „Zustajte ovdeka“, koju je napisao Valter Mužić, pjesnik iz Orleca. Često u programu otvorenja festivala nastupaju članovi orlečkog folklora i domaće klape, kao dokaz se tradicijska glazba i običaji mogu ravnopravno nositi s vrhunskim djelima ozbiljne glazbe.

Nakon svečanog otvaranja na trgu, ostali se koncerti održavaju u župnoj crkvi, u kojoj su klupe možda pomalo neudobne, a ponekad je i prevruće, iako je u Lubenicama uvijek pokoji stupanj hladnije nego u Cresu ili obližnjem Valunu. U posebnim epidemiološkim uvjetima svi se koncerti održavaju na otvorenom i pritom organizatori svaki put otkrivaju nova mjesta i pozornice skrivene u Lubenicama. Ponekad zalutali cvrčak uporno svira svoju pjesmu dok virtuoz na violini ili pijanistica ispred oltara prebiru po žicama ili tipkama, ali izvođači uvijek kažu da ih nikakvi zvukovi ne mogu omesti jer se u potpunosti prepuste glazbi. Usprkos svemu tome, koncerti u Lubenicama imaju svoju čar, poseban je to doživljaj, drugačiji od glazbenih događanja u velikim koncertnim dvoranama. To vrijedi i za publiku koja je udaljena svega nekoliko metara od izvođača, ali i za same glazbenike koji na licima posjetitelja mogu vidjeti koliko uživaju u njihovoj glazbi, što nije slučaj kad nastupaju na velikim pozornicama osvijetljeni reflektorima.

A na Lubeničkim večerima gostuju glazbenici koji su nastupali u najpoznatijim dvoranama širom svijeta, da spomenemo samo neke: Zagrebački solisti, Collegium musicum Fluminense, Mayumi Kamei, Sandra Bagarić, Wiliam Hopson, Pierre Yves Artaud, Maxim Fedotov, Carlo Marchione, Allessandro Verducci, Kirill Rodin, Stefan Milenkovich, Milton Masciadri, Jovan Kolundžija i mnogi drugi.

Uostalom, u Lubenicama se uživa višestruko, svim osjetilima. Vizualno, u pogledu na more i na sam gradić, zatim u mirisima netaknute prirode i aromatičnog bilja, u okusima domaće janjetine i drugih specijaliteta u lokalnoj gostionici, te, konačno, u zvucima vrhunske glazbe. Stoga Lubeničke glazbene večeri za Lubenice i cijeli otok Cres predstavljaju mnogo više od glazbenog događanja, one imaju posebnu vrijednost u oživljavanju mjesta tijekom ljetnih mjeseci.

Svaki put iznova potvrđuje se rečenica koju je izrekao jedan od najuglednijih hrvatskih dirigenata Vladimir Kranjčević, čest gost Lubeničkih večeri: Ovo je famozni festival, a Lubenice čarobne. Bog je bio vrlo raspoložen kada je stvarao ovaj dio svijeta.