Gastro manifestacije

Jedan od otočnih aduta je gastronomija, jednostavna, ali izuzetno kvalitetna i ukusna jela od autohtonih namirnica, prije svega janjetine i plodova mora. Creska janjetina najbolja je upravo zbog toga što ovce i janjci žive slobodni na prostranim pašnjacima gdje pasu aromatično bilje. Riba koju nude restorani na otoku ulovljena je u moru koje ga okružuje, a često su upravo vlasnici restorana i ribolovci, što znači da obrok stiže izravno iz mora na stol.

Tijekom godine Turistička zajednica i razne udruge organiziraju gastro-manifestacije kojima se promoviraju otočne delicije, a oko dobrog jela ljudi se rado okupljaju i vesele.

U proljeće se održavaju Dani janjetine i maslinovog ulja, tjedan dana kad su u prvom planu creska janjetina i ekstradjevičansko maslinovo ulje, još jedna izvrsna namirnica po kojoj je Cres poznat. Za vrijeme te manifestacije u otočnim se restoranima po promotivnim cijenama mogu kušati razna jela kao što su janjetina ispod peke, s roštilja, na žaru ili na "umido", janjeća juha, jetrica alla veneziana s palentom, janjeći gulaš s domaćim njokima, pa čak i pohana janjetina. Vrhunac Dana creske janjetine najčešće je natjecateljski - na Trgu Frane Petrića kuhače ukrste ekipe koje pretendiraju na naslov najboljeg u spremanju nekog od janjećih specijaliteta.

Brudetijada je gastro-manifestacija koja se često povezuje uz natjecanja u podvodnom ribolovu koja organizira lokalno ribolovno društvo „Parangal“. Najveći dio ulova podvodnih ribolovaca preuzimaju kuharske ekipe koje sljedeća tri sata na središnjem gradskom trgu pripremaju brudete, svaka prema svom receptu. Gledateljima je već taj dio zanimljiv jer se ekipe dok kuhaju i dobro zabavljaju, a tek kad dođe trenutak kušanja… Prvo žiri sastavljen od stručnjaka i poznavatelja kulinarstva donese svoj sud, a nakon toga i svi gledatelji imaju priliku procijeniti koji je brudet najbolji. No, to u konačnici niti nije najvažnije jer je jedino važno da se svi, i natjecatelji i gledatelji dobro zabave i uživaju u dobroj hrani.

Proteklih godina organizirane su i „žvacetijade“ (natjecanja u kuhanju „žvaceta“ od janjetine), kao i gulašijade kod kojih se priprema razna divljač koja se može naći na otoku, kao što su jeleni i divlje svinje. U planu su i događanja na kojima će u središtu biti neke druge otočne delicije, kao što su dagnje ili rakovice, ali samo je nebo granica kad je riječ o uživanju u dobrom jelu i piću.