Dani Tramuntane

Tramuntana, sjeverni dio otoka Cresa, u zimskom razdoblju broji jedva sedamdesetak žitelja koji nastanjuju župe Beli, Dragozetići i Predošćica. Ljeti se vraćaju Tramuntanezi koji su ovaj kraj napustili u potrazi za boljim životom i njihovi potomci koji danas žive na Lošinju, u Rijeci, Italiji i dalje, ali i mnogi turisti ovo iznimno mirno područje biraju za svoj ljetni odmor. No, osim mira i tišine, Tramuntana nudi i mnoštvo prirodnih i kulturnih znamenitosti, kao što su stoljetne šume i bjeloglavi sup, kilometri uređenih staza i labirinti te razna događanja.

Dani Tramuntane su najdugovječnija lokalna manifestacija, a organizira je Društvo za istraživanje i čuvanje povijesne i kulturne baštine „Tramuntana“ koje djeluje već tri desetljeća. U sklopu Dana Tramuntana organiziraju se razni programi: klapske večeri, izložbe fotografija, večeri operne lirike, kazališne predstave, a jedna od večeri festivala rezervirana je za skupštinu Društva. U sklopu glazbenih večeri česti su nastupi čakavskih autora i izvođača, kao što je doajen čakavske scene Joso Butorac, MIK-ovske zvijezde Mario Lipovšeka-Battifiaca, Tamara Brusić, Karin Kuljanić i drugi.

Ivan Nino Načinović, umjetnički ravnatelj festivala, ovako je opisao razloge zbog kojih se prije gotovo četvrt stoljeća upustio u organizaciju Dana: „I prije su se u Belom organizirala slična događanja, ali ne u ovom organizacijskom obliku i u kontinuitetu. Željeli smo obogatiti kulturnu ponudu ovog kraja, ali i čitavog otoka, a s druge strane naviknuti domaće ljude na razne programa, glazbene i scenske predstave raznih žanrova.“

Svečano otvaranje festivala na trgu Pricrekva rijetka je prilika da se vide djevojke u mjesnim narodnim nošnjama koje sudjeluju u podizanju hrvatske zastave i stijega Društva „Tramuntana“.