CREScendo music festival

Glazbeni festival CREScendo pokrenula je 2008. godine Astrid Kuljanić, riječko-creska pjevačica s prebivalištem u New Yorku gdje je dovršila magisterij na Manhattan School of Music. U suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom započela je s organiziranjem jazz-koncerata na glavnoj pozornici u ljetnom kinu u Cresu, ali i na drugim lokacijama na otoku. Neuobičajene, ali, pokazalo se, savršene glazbene ambijente pronašla je u samostanu sv. Frane, na creskoj kuli, u prirodnom okruženju Stancije Castellani u Grmožaju, u gotovo napuštenim Vidovićima, a jednom i na susjednom otoku Lošinju, u poznatom Miomirisnom vrtu. Festival traje od dva do čak sedam dana, kako koje godine.

Okosnicu festivala čini Astrid Kuljanić u kombinaciji s domaćim i stranim jazz glazbenicima svjetske klase kao što su Matija Dedić, Simone Zanchini, Kruno Levačić, Zvjezdan Ružić, Joe & Lela Kaplowitz, Žiga Golob, riječki virtuoz na dvije gitare Darko Jurković Charlie i mnogi drugi. Creska publika mogla je čuti i niz eksperimentalnih obrada poznatih jazz standarda i brazilskih pjesama na koncertu na kojem je spojen glas Astrid Kuljanić s udaraljkama Krune Levačića uz korištenje electronic live looping tehnike.

Na Crescendu su nastupili i glazbenici koji nisu prvenstveno poznati po jazzu, kao što je hrvatski kantatutor Tedi Spalato, a Indijac Samir Chatterjee održao je solo koncert na indijskoj tabli. Uz uobičajene jazz instrumente isprepletali su se i zvuci autohtonog otočnog meha, čime je organizatorica željela pokazati da je glazba univerzalni jezik i da ne poznaje granice, neovisno radi li se o jazzu, o modernoj ili tradicionalnoj glazbi.

Crescendo Music Festival redovito se dopunjuje drugim kulturnim sadržajima, kao što su izložbe fotografija talijanskog autora Francesca Morettija i Riječanina Damira Silova ili revija vunenih odjevnih predmeta creske dizajnerice Vesne Jakić. Na Crescendu su se mogle vidjeti projekcije umjetničkih filmova i svilene akrobacije riječke performerice Nives Soldičić, a redoviti partner festivala je creska udruga Ruta koja je zaslužna za originalne scenografije.