Palača Arsan

Palaču Arsan, najstariju cresku patricijsku palača, nastala je na mjestu nekadašnjeg arsana (tal. arsenale, brodarnica), pa se naziv „Arsan“ uvriježio kroz povijest.
Ispred muzeja nalazi se brončana skulptura Frane Petrića, djelo kiparice Marije Ujević-Galetović. Renesansni filozof Frane Petrić bio je rodom iz Cresa, a grana obitelji Petris iz koje je potekao vezana je uz obližnju palaču Petris-Moise. Palaču Arsan dao je izgraditi biskup Antonio Marcello de Petris, iz jedne druge grane obitelji Petris.
Prve creske renesansne palače nastaju početkom 16. stoljeća, u doba kad upravno sjedište otočja seli iz Osora u Cres pa lokalne plemićke obitelji počinju graditi kuće u novom sjedištu, Cresu.
U doba izgradnje ova se palača nalazila na samom rubnom dijelu gradskih zidina, no danas je okružena drugim kućama. Kako je građena u vrijeme prelaska gotike u renesansu, njeno je zapadno pročelje izgrađeno u gotičkom, a južno u renesansnom stilu. Prizemlje se davalo u najam obrtnicima i trgovcima, a gornji katovi bili su prostor za život. U nekadašnjoj spavaćoj sobi na prvom katu nalazi se jedna od zanimljivosti palače: renesansni zahod, smješten u niši u zidu.
Palača obiluje renesansnim grbovima – pretežno, naravno, grbovima obitelji Petris.
U palači Arsan danas je smješten Creski muzej.
Muzej je osnovan 1910. g., od 1973. g. smješten je u palači Arsan, a nakon obnove 2006. godine taj je prostor konačno postao reprezentativni muzejski prostor, uz to da se još čeka dovršenje izgradnje muzejske čuvaonice u susjednoj zgradi. Muzej ima osam ustrojenih zbirki. U Arheološkoj zbirci čuvaju se materijalni ostaci života na otoku od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka. Etnografska zbirka posjeduje predmete svakodnevne uporabe, poljoprivredni i ribarski alat te lokalnu nošnju iz razdoblja od 18. do 20. st. Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća namještaj, slike, uporabne predmete, oružje i liturgijski pribor nastao od 18. do 20. st. Heraldička zbirka obuhvaća medalje, plakete i grbove s otoka Cresa, od kojih neki potječu iz 16. st. Numizmatička zbirka posjeduje primjerke novca od 2. do 20. st. Najopsežnija je Zbirka starih knjiga i tiskane građe iz fondova obitelji Buničić, Koljevina i Moise, iz razdoblja od 16. do 20. st. Uz to imamo i Tehničku zbirku i Zbirku varia.
Otvoreno za posjetitelje
01. travnja - 15. lipnja i 15. rujna - 15. listopada:
utorak - subota 9 - 12 h
praznikom, nedjeljom i ponedjeljkom zatvoreno
15. lipnja - 15. rujna:
utorak - nedjelja 10 - 13 i 19 - 23 h
ponedjeljkom zatvoreno