Pozivamo vas na predavanje koje će održati dr. sc. Juraj Sepčić, povodom godišnjice oslobođenja otoka Cresa, 22. travnja 1945.
Predavanje će se održati u četvrtak, 7. travnja s početkom u 18:00 sati u palači Moise.

Sadržaj predavanja:

Borbe za oslobođenje otoka Cresa, koje su trajale od 20. do 22. travnja 1945. u vojnom smislu bili su bojevi - dio Riječke bitke. U političkom smislu imali su za cilj što uspješnije i brže otvaranje puta oslobođenju Istre, Trsta, sve do rijeke Soče.
Okupatorske snage brojile su oko 650 njemačkih i oko 200 talijanskih fašističkih vojnika, lociranih u Osoru i Cresu, posebice u njegovom sjevernom dijelu. Osloboditelji su bili brojniji: oko 4.500 vojnika, ustrojeni u elitnoj IX. Dalmatinskoj diviziji. Borbe, posebice one ulične u samom gradu Cresu, bile su krvave: poginulo je oko 450 neprijatelja. Osloboditelji su imali oko 30 mrtvih i stotinjak ranjenih. U zori 25. travnja 1945. Titove su se jedinice iskrcale na istočnoj obali Istre. Osmoga maja 1945. završio je Drugi svjetski rat u Europi.

---

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde slanjem poruke na mail (lucija.polonijo@uniri.hr) ili u inbox Facebook stranice Palača Moise.