Plaže otoka Cresa

Plaže, ohranjeno okolje in čisto morje so velika vrednota otoka Cresa. Za obiskovalce, ki imajo radi naravo in izvirne ambiente, je otok Cres odličen vir urejenih, naravnih, velikih, malih, kamnitih, prodnatih, peščenih in samotnih plaž.

Najlepše plaže so označene z Modrimi zastavami, simboli visoke kakovosti storitev in čistoče morja in obale ter urejenosti plaž. Naturistične plaže se nahajajo v mestu Cres, kot del kampa Kovačine. V kampu Kovačine je tudi plaža prilagojena potrebam invalidov, ki je opremljena s pripomočki in ustreznim dostopom do morja.
Plaže pravljičnega otoka Cresa so idealne za vse, ki si želijo mirnega, a aktivnega oddiha ter čistega in bistrega morja. Otok Cres je poln majhnih samotnih zalivčkov, ki skrivajo samotne prodnate plaže.

cres plaža mali bok orlec

Plaža Mali Bok Orlec

Plaža Beli Beli

Plaža Lubenice Lubenice

Plaža Plave grote Lubenice

Plaža Kovačine Cres

Plaža Sv.Blaž Cres

Plaža Valun Valun

Plaža Buc Cres

Plaža Sv.Petar Cres

Plaža Koromačno Belej

Plaža Nedomisje Cres

Plaža Pragajena Cres

Deli stran

CRES ČUVA SVOJE PLAŽE “BE GREEN, KEEP IT CLEAN”

Prema podacima iz Europske strategije za plastiku u kružnom gospodarstvu, 5 do 13 milijuna tona plastike, od 1,5 do 4% svjetske proizvodnje plastike, završi svake godine u morima i oceanima. Znate li da plastika čini preko 80% ukupnog morskog otpada? Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada potječe s kopna, a 20 % nastaje na moru. Trenutna brzina širenja plastike i porasta njene proizvodnje u narednom će razdoblju dramatično utjecati na globalni porast temperature. Plastika je praktična, no plastični otpad i njegova upotreba imaju razorne posljedice na okoliš i ljudsko zdravlje. Poticanje zero waste koncepta je nužan jer plastika u moru guši život.

Projekt TZ Grada Cresa ima za ciljeve podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja okoliša, posebno mora i obalnog pojasa u Natura 2020 te kontinuirano informiranje turista i posjetitelja o važnosti očuvanja mora i obalnog pojasa od otpada u svrhu očuvanja ribljeg fonda i smanjenja plastike i mikroplastike u moru . Projekt ima ekološku i edukativnu dimenziju, a one će se provoditi kontinuirano kroz niz edukativnih radionica, tiskati ćemo promotivne materijale projekta (karte plaža), nabaviti tabele za plaže s pravilima ponašanja i upozorenjima o važnosti čuvanja mora i obalnog pojasa te o odlaganju smeća u za to predviđene spremnike. Također, kroz projekt će se održavati čistoća plaža i pridonijeti smanjenju onečišćenja glavnog izvora za obavljanje djelatnosti ribarstva. Ribarstvo je oduvijek značilo život ljudima koji žive uz more. Očuvanjem prirodnih resursa za buduće naraštaje, doprinosimo jačanju i iskorištavanju prednostima okoliša, a recikliranjem i pravilnim zbrinjavanjem ublažavamo učinke na klimatske promjene.

cres čuvajmo okoliš