SEMENJ - Tradicionalni sajam koji se svaki godine održava oko blagdana Gospe Snježne.

Prvi put se Semenj spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Po tom Dekretu je u Cresu bio Semenj koji je trajao 8 dana, od 31.07. do 08.08.. Sve što se za te dane dopremilo u Cres, radi prodaje, zaključivanja trgovačkih poslova i slično, sve je bilo oslobođeno plaćanja carina i poreza.
Nakon Venecije, proslava je i službeno regulirana carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine.

Semenj je stara hrvatska riječ što znači sajam, pisala bi se baš Samanj, ali ju je narod izobličio u Semenj. Prerasla je u pravu feštu – tradicionalnu pučku svečanost koja je kasnije – sve do II svjetskog rata započinjala uz blagdan Gospe Snježne (05.08.) kojoj je posvećena župna crkva i trajala bi tri dana. U ta tri dana prodavala se raznovrsna roba, odjevni predmeti, voće i slatkiši. Trgovi su bili ispunjeni štandovima,dolazili su čak i Kinezi. Na porporeli i portu bili su armižani bragoci, trabakuli puni lubenica i dinja. U tim danima izlazili su svi, stari i mladi , djeca, cijele obitelji. Djeca su se veselila slatkišima i igračkama, žene sladoledu, a muškarci obavezno uživali u pivi. Zadnji dan semnja na pijaci se igrala tombola.

Nakon II. Svjetskog rata ova je pučka svečanost bila javno zapostavljena, zaboravljena – zabranjivana, ali u narodu je običaj ostao.

Zbog nemogućnosti poštivanja epidemioloških mjera, zabavni program na trgu se ove godine neće održati. Održati će se sajam te nekoliko sportskih natjecanja.