Noć istraživača 2022

Noć istraživača 2022 održati će se u Palači Moise 22.10.2022.g. u 19:00 sati.

Program je za sve uzraste:
19:00- 21:00 – Matematika izvan učionice (edukativna radionica, prezentacija)
19:00 – 21:00 – Blijedoplava točka (hands-on radionica)
19:00 – 21:00 – Što rade vinske mušice u laboratoriju? (igra, prezentacija)
19:45 - 20:00 - Kviz
20:45 - 21:00 - KvizMATEMATIKA IZVAN UČIONICE
Tijekom Noći istraživača prezentirati ćemo neke primjene matematike u svakodnevnici, opisat ćemo matematiku u pozadini nekih stvari i pojava koje nas okružuju te prikazati kako nam matematika može pomoći da živimo bolje. Na našoj ćemo postaji koristiti virtualnu stvarnost, animacije, simulacije, edukacijske robote, 3D printer i 3D printane rekvizite, igre, potragu za blagom… Pozivamo sve, i velike i male, na našu matematičku postaju!
Voditelji: Vedrana Mikulić Crnković I Bojan Crnković

BLIJEDOPLAVA TOČKA
Poznata slika našeg planeta, snimljena svemirskom sondom Voyager 1, prikazuje blijedoplavu točku… Carl Sagan je o tome rekao da “S ove velike udaljenosti, Zemlja možda i ne izgleda posebno zanimljivo. Ali za nas je drugačija. Ponovno razmislite o toj točki. To je ovdje. To je dom. To smo mi. Na njoj, svi koje ste ikad voljeli, svi koje poznajete, svi za koje se ikada čuli, svako ljudsko biće koje je bilo, proživjelo je svoje živote… na trunci prašine u zraci svjetlosti.” Voda koja prekriva naš planet i atmosfera oko njega čine ga tako plavim i drugačijim od ostalih. Uvjeti pod kojima je naš planet postao pogodan za život vrlo su posebni! Zajedno sa istraživačima i studentima Fizičkog fakulteta, sudionici Noći Istraživača istražit će i učiti o razlikama između planeta Sunčevog sustava i po čemu je naša Zemlja jedinstvena i pogodna za život. Cilj je naučiti više o našem planetu i vidjeti koliko nam informacijska znanost može dati o tome.
Voditeljica: Marina ManganaroŠTO RADE VINSKE MUŠICE U LABORATORIJU?
Iako naoko sitni i nebitni kukci, mušice s ljudima dijele veliku genetsku sličnost te se često koriste kao laboratorijski modelni organizmi. To omogućava primjenu rezultata istraživanja na mušicama iz područja genetike i fiziologije u svrhu otkrivanja čimbenika koje uzrokuju bolesti kod ljudi. Cilj aktivnosti tijekom Noći istraživača je upoznati sve uzraste s važnosti vinskih mušica u znanstvenim istraživanjima..

Voditeljice: Rozi Andretić Waldowski i Ana Filošević Vujnović