29. DANI FRANE PETRIĆA
Cres, 26. rujna – 2. listopada 2021.

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, a u suradnji s Gradom Cresom, od 26. rujna do 2. listopada 2021. u Cresu će se održati dvadeset i deveta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića. Pokrovitelji manifestacije su: predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija.
Dani Frane Petrića izrasli su u jednu od najznačajnijih znanstvenih manifestacija u ovom dijelu Europe, s jedne strane njegujući filozofski i interdisciplinarni dijalog o aktualnim problemima čovječanstva, a s druge strane potičući istraživanja djela velikog renesansnog filozofa, Cresanina Frane Petrića (Franciscus Patricius, 1529. – 1597.) i drugih hrvatskih filozofa u europskom kontekstu.
Program ovogodišnjih, dvadeset i devetih Dana Frane Petrića uključuje:
• međunarodni interdisciplinarni simpozij Istok – Zapad: komparativna filozofija i svjetska situacija (26. – 29. rujna);
• međunarodni simpozij Hrvatska filozofija i kultura u interakciji i kontekstu (26. rujna – 2. listopada);
• popratna događanja (javna predavanja, plenarna predavanja, okrugli stol, predstavljanja recentnih izdanja).

Na 29. Danima Frane Petrića sudjelovat će oko stotinu znanstvenika iz sedamnaest zemalja (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Estonija, Hrvatska, Island, Italija, Kanada, Kosovo, Mađarska, Poljska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ujedinjeno Kraljevstvo).
Svečano otvaranje 29. Dana Frane Petrića bit će u ponedjeljak, 26. rujna 2021., u 9 sati, u Velikoj dvorani hotela Kimen. Tijekom otvaranja skupu će se obratiti: predsjednici Programskog odbora simpozija Istok – Zapad: komparativna filozofija i svjetska situacija, prof.. dr. sc. Hrvoje Jurić i prof. dr. sc. Nevad Kahteran; gradonačelnik Cresa, Marin Gregorović; direktorica Turističke zajednice Grada Cresa, Sanja Živanović; direktorica hotela Kimen, Mirjana Rupčić te predstavnica Primorsko-goranske županije, Marina Medarić, koja će ujedno i otvoriti 29. Dane Frane Petrića.
Međunarodni interdisciplinarni simpozij Istok – Zapad: komparativna filozofija i svjetska situacija održavat će se od 26. do 29. rujna (od nedjelje do srijede) u hotelu Kimen. Na simpoziju će biti izloženo više od šezdeset referata, a raznolikost tema i pristupa potvrđuje interdisciplinarnu i pluriperspektivnu orijentaciju Dana Frane Petrića te nastojanje da ova manifestacija bude mjesto dijaloga o najvažnijim pitanjima suvremenog svijeta. Rad simpozija odvijat će se u tri paralelne sekcije (na hrvatskom i engleskom jeziku), a bit će održana i dva plenarna izlaganja te okrugli stol na engleskom jeziku. 2

U ponedjeljak, 27. rujna, odmah nakon svečanog otvaranja, NEVAD KAHTERAN (Bosna i Hercegovina) održat će plenarno predavanje pod naslovom „Paving the Ways for Cross-Tradition Engagement in Philosophy“ (Utiranje puteva za međutradicijski angažman u filozofiji).
Drugo plenarno predavanje bit će u srijedu, 29. rujna, na samome završetku skupa, a održat će ga GRAHAM PARKES (Austrija). Naslov izlaganja bit će „How to Avoid the End of Civilisation as We Know It – in Four Difficult Steps“ (Kako izbjeći kraj civilizacije kakvu poznajemo – u četiri teška koraka).
U ponedjeljak, 27. rujna, u 21 sat, organizirano je predstavljanje recentnih izdanja knjiga povezanih s temom Simpozija, pri čemu će biti predstavljeno šest knjiga, a tradicionalno predstavljanje recentnih knjiga u izdanju Hrvatskog filozofskog društva održat će se u utorak, 28. rujna, u 21 sat, pri čemu će biti predstavljeno šest knjiga. Istog dana u 11.45 sati održat će se okrugli stol pod naslovom „Is 'Eastern' Science Lost in Translation?“ (Je li „istočna“ znanost izgubljena u prijevodu?), a sudionici stola bit će Marija Selak Raspudić, Mikołaj Sławkowski-Rode i Ralph Weir.
Međunarodni simpozij Hrvatska filozofija i kultura u interakciji i kontekstu održavat će se od 29. rujna do 2. listopada (od srijede do subote) u hotelu Kimen. Na simpoziju će biti izloženo preko trideset referata znanstvenika različitih profila, koji se bave istraživanjem i njegovanjem hrvatske filozofske i kulturne baštine ili problematikom relevantnom za temu skupa.
U četvrtak, 30. rujna, nakon svečanog otvaranja simpozija, plenarno predavanje održat će TOMÁŠ NEJESCHLEBA (Češka): „Tadeáš Hájek z Hájku (1525–1600) – Bohemian Contemporary of Frane Petrić“ (Tadeáš Hájek z Hájku /1525. – 1600./ – Bohemski suvremenik Frane Petrića)
U četvrtak, 30. rujna, održat će se i predstavljanje recentnih izdanja u 17.45 sati, na kojem će biti predstavljene tri knjige.
Tijekom 29. Dana Frane Petrića bit će upriličena i dva javna predavanja, jedno u prostoru Zajednice Talijana Cres, a drugo u Palači Moise, za građane Cresa i sudionike Dana Frane Petrića.
Prvo javno predavanje održat će se u nedjelju, 26. rujna, u 18.30 sati, kao najava simpozija Istok – Zapad: komparativna filozofija i svjetska situacija. Predavanje pod naslovom „In memoriam Massimo Campanini (1954. – 2020.): talijanski i europski pogled na arapski svijet i islam“ održat će NEVAD KAHTERAN (Sarajevo).
U srijedu, 29. rujna, u 18 sati, održat će se drugo javno predavanje, kao najava drugog simpozija u sklopu manifestacije. Naslov predavanja je „Simboli Mediterana“, a održat će ga BRUNO ĆURKO (Split).