PREDSTAVLJANJE EDUKATIVNE IGRE MEMORY

U subotu, 30. listopada 2021. godine u 11 sati u Muzeju ovčarstva u Lubenicama održat će se predstavljanje edukativne igre "Memory".

Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva, Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva provodi dugogodišnji projekt kojim se ovčarstvo promovira kao dio kulturološkog značaja otoka Cresa, pri čemu se naglasak stavlja na suživot čovjeka i prirode kao neizostavne komponente tradicijskog ovčarstva. Pritom udruga kontinuirano provodi aktivnosti s mlađom populacijom za koju se organiziraju vodstva po Muzeju ovčarstva, poučne šetnje po Lubenicama i bližoj okolici, različite demonstracije u suradnji s lokalnim stanovništvom ili druge vrste radionica.
Ovim aktivnostima želi se potaknuti djecu da uvide da otok, unatoč svojim ograničenjima, ima i mnogo mogućnosti. Na primjeru tradicijskog ovčarstva djecu se potiče na razvijanje ekološke svijesti i očuvanje okoliša. Cilj edukativnog programa je da polaznici, prihvaćanjem (prirodnih) datosti te spoznajom svojih mogućnosti i mogućnosti svojeg zavičaja, postanu sposobni djelovati u društvu po principu "misli globalno, djeluj lokalno".
Uvidjevši potrebu da djeca u svakodnevnom okruženju na zabavan način promišljaju o ovim temama, udruga je izradila edukativnu igru memory koja se sastoji od 24 para pločica s motivima creske pramenke, humaniziranog pejzaža, alata koji se koriste u različitim ovčarskim aktivnostima te motivima predmeta izrađenih od ovčje vune. Uz svaku sliku piše broj pod kojim se na poleđini kutije memoryja može pronaći objašnjenje te na taj način djeca mogu naučiti osnovne pojmove i aktivnosti vezane uz tradicijsko ovčarstvo.
Memory je tiskan u dvije inačice, hrvatsko-engleskoj i njemačko-talijanskoj, čime je djeci širom svijeta omogućeno da se upoznaju s autohtonom creskom pramenkom i dijelom baštine otoka Cresa koja svojom univerzalnom porukom o suživotu s prirodom može biti putokaz za djelovanje u njihovim vlastitim sredinama.
Predstavljanje će se održati u vrtu Muzeja ovčarstva te za dolazak nije potrebna najava.